Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

     pdf verzija

 

Muva oraha–Rhagoletis completa

 

        

                                                                                                 slične vrste

 

Opis: Raspon krila orahove muve je 8-10mm. Telo je crno sa glavom koja je žuta, a oči su tamne. Grudni deo je crn, sa žutim polukružnim scutelum-om i žuto obojenom osnovom krila na grudnom delu. Veći deo krila je providan. Crne šare na krilima su karakterične baš za ovu vrstu muve. Larva je prljavo bela a naraste do 6 mm. Lutka prezimi u zemlji.

 

Biljka domaćin: je orah. Orahova muva je prirodni stanovnik u Severnoj Americi. U Evropi prvi put zabeležena je 1988. godine u Švajcarskoj, u Italiji 1991. godine, u Hrvatskoj 2004. godine, u Srbiji 2020. godine.

 

Štetnost: Ženka nakon piljenja, sredinom jula,je polno nezrela i tek 2-3 nedelje nakon početka leta polažejajau grupama od 15takpo plodu ispod pokožice ploda. Mesta polaganja jaja postaju vidljiva jer se na plodu javljaju tamne mrlje iz kojih se cedi crna smola. Nakon 5-7 dana legu se larve. Ljuska vremenom pocrni. Napadnuti plodovi otpadaju ranije sa stabla ili ostaju tokom cele zime na drvetu. Ukoliko je zaraza ranija, jezgrooraha se ne razvije dovoljno, manje je (oko 20%) i može da potamni, jer dolazi do razvoja plesni. Kod kasnijih zaraza ne dolazi do tolikih šteta na jezgru oraha, te on može normalno da se konzumira, ali se u ljusci teško može prodati, jer ona bude crne boje. Ovi simptomi se lako pomešaju sa simptomom napada bakterioze Xanthomonas campestris pv. juglandis.  Larva prolazi kroz tri stupnja razvoja, koji ukupno traje od 3 do 5 nedelja. Kada završe razvoj larve napuštaju plod i padaju na zemlju gde prelaze u stadijum lutke. Dijapauza najčešće traje do narednog leta, ali lutka može biti u dijapauzi i dve do tri godine.

 

Vreme i mesto postavljanja klopke: Mamke traba postaviti najkasnije sredinom jula i praćenje obavljati sve do sredine oktobra. Najbolje je da klopka bude postavljena sa severne strane oraha, što višlje u krošnji, ili privezana na letvi, kako bi se prisustvo i brojnost proveravali dva puta nedeljno.

 

Selektivnost Csalomon PALz klopke (na osnovu istraživanja u Hrvatskoj): mirisni mamak privlači voćne muve (trešnjinu i višnjinu), pa se u blizini višnje i trešnje hvataju i ove vrste muva. One su manje, a jasno se razlikuju i po crnoj šari na krilima i žutoj boji na grudnom delu. Na žutu boju lepljive ploče hvataju se i drugi insekti, ali se oni lako razlikuju od orahove muve.

 

Dužina trajanja Csalomon PALz klopke u poljskim uslovima: žuta boja je pretežno odgovorna u privlačenju muva. Dodatni atraktant koji se isporučuje uz klopku nije feromon.On sadrži hranidbeni mamak. Hranidbeni mamak značajno povećava ulov. Za razliku od feromonskih klopki, ova klopka hvata podjednako i mužjake i ženke. Klopka zadržava efiksanost sve dok lepljiva površina ne bude pokrivena insektima. To se dešava obično u roku od 6 do 8 nedelja, zavisno od vremenskih uslova i broja insekata.

 

Praktična upotreba: Muve nakon prve pojave moraju da se hrane 10 do 15 dana da bi polno sazrele. Zato ne treba žuriti sa upotrebom insekticida. Ukoliko se tokom 7 dana ulovi manje od 3 muve, nije potrebno vršiti suzbijanje. Ukoliko se tokom 7 dana ulovi 3 do 5 muva suzbijanje obaviti nakon 7 do 10 dana posle tog ulova. Ako se lovi više od 5 muva na nedeljnom nivou, suzbijanje obaviti u roku od 5 do 7 dana nakon tog ulova. Dalja upotreba insekticida zavisi od brojnosti muva na klopci, a suzbijanje treba ponoviti sve dok je ulov muva na klopku veći od 3 na nedeljnom nivou.

  

 

  

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

www.agroupozorenje.rs

 

     pdf verzija

 

   
 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved